Rörlaserskärning

Rörlaserskärning revolutionerar bearbetningen

I början av 1990-talet lanserade italienska Adige världens första rörlaser. Sedan dess har rörlaserskärning revolutionerat bearbetningen av rör med dess oslagbara möjligheter att spara både tid och verktygskostnader. I princip vilken form som helst kan skäras i en helautomatisk process. I stället för enskild sågning, gradning, borrning, fräsning och stansning kan alla moment genomföras i rörlasern i en enda cykel.

Tekniken har utvecklats i snabb takt och ett tekniksprång som verkligen gjort skillnad är mätmetoden active scanning, en optisk hålsökningsfunktion där kameror mäter av röret under körning och kompenserar för eventuella avvikelser vilket innebär att rörlaserskärningen blir både säkrare och mer effektiv.

Vi laserskär rör av olika metaller

Steelnova kan utföra rörlaserskärning av såväl stål, rostfritt och aluminium såsom mässing och koppar. Dimensionerna som våra två rörlasermaskiner hanterar är 12-140 mm i diameter för runda rör. För kvadratiska rör kan vi laserskära 12×12 till 140×140 mm. I båda fall med godstjocklek upp till 8 mm. Vi kan även skära profiler L, U och hantera rörlängder upp till 8,5 meter in i maskinen samt 4,5 meter ut, vilket bidrar till ett bättre materialutnyttjande och mindre svinn. Våra rörlasermaskiner har både oxygen (C02) och nitrogen (fiberlaser) som laserkälla och vi kan laserskära i både 2D och 3D.