Svetsning

Svetsning med hög kapacitet

I vår produktion hanterar vi detaljer som kräver svetsning. Om det rör sig om en komplex detalj med många svetspunkter är det ofta lönsamt att överväga robotsvetsning, även om det handlar om mindre serier. Jämfört med manuell svetsning blir det både billigare och snabbare. Hos Steelnova finns båda möjligheterna tillgängliga. Vi har fyra svetsrobotar och sex manuella svetsstationer för optimal flexibilitet.

Effektiv robotsvetsning med sprutfria svetsfogar

Hos Steelnova utförs robotsvetsning med så kallad CMT-teknologi där tillsatsmaterialet tillförs med digitalt övervakad frammatning av tråd och godset inte värms lika mycket som vid konventionell svetsning. Den stora vinsten är att du får i princip sprutfria svetsfogar vilket minimerar behovet av efterbearbetning och möjliggör sammanfogning av exempelvis stål och aluminium. CMT-svetsning är allra mest effektiv för gods vars dimensioner ligger på upp till 6 mm. Vi tillverkar våra egna svetsfixturer vilket innebär stora fördelar för kunden.

Manuell svetsning med MAG/TIG

Vid våra manuella svetsstationer utförs MAG/TIG-svetsning av svetsoperatörer med mångårig erfarenhet. MIG/MAG-svetsning är standard inom all industri idag. En ljusbåge upprätthålls mellan tråd/rörelektrod och arbetsstycke som i sin tur matas fram genom svetspistolen. Ljusbågen smälter samman med grundmaterial och på så vis formar trådelektroden en svetsfog. Tillsatsmaterial matas kontinuerligt ut från trådmatarverket under hela processen.

Pressvetsning för sammanfogning av tunnplåt

När du behöver sammanfoga överlappande tunnplåtar, svetsa plåt mot änden av stång- eller rörmaterial, fästa stång och rör mot varandra eller fästa beslag, muttrar eller liknande, så är pressvetsning den teknik som bör användas. Två arbetsstycken fogas samman genom värme och tryck, skapat av två strömledande elektroder. Tack vare den stora värmeenergi som skapas av strömmen och trycket så smälter materialet samman i kontaktpunkten. I Steelnovas svetsavdelning kan vi även erbjuda pressvetsning med hög precision.